Een duurzaam klimaat voor goedkope off-patent geneesmiddelen, in België en in Europa, was het kernthema van de tweede Generic medicines day, die Medaxes organiseerde op 28 oktober van dit jaar.
Generische geneesmiddelen, samen met goedkope off-patent geneesmiddelen, zijn immers van cruciaal belang om de gezondheidszorg toegankelijk te houden. Een duurzaam klimaat voor deze geneesmiddelen is dan ook een conditio sine qua non om de farmaceutische markt op efficiënte manier te laten werken. In heel Europa was (en is) de Covid-19-pandemie een wake-up call om de uitdagingen die gepaard gaan met de toelevering van geneesmiddelen, en in het bijzonder off-patent geneesmiddelen, aan te pakken. De Europese Unie heeft daarom een 'structured dialogue’ in het leven geroepen en rolt haar 'EU pharmaceutical strategy' uit. Van zijn kant voorziet het Belgische regeerakkoord meer in te zetten op 'goedkope' geneesmiddelen.
Medaxes was dan ook verheugd sprekers van diverse horizonten te verwelkomen op zijn tweede Generic medicines day. Een aantal van hun uitspraken hebben we hieronder geparafraseerd. De volledige Generic medicines day van 28 oktober 2021 kunt u HIER herbekijken.
Een gezonde en competitieve marktwerking is van kapitaal belang om de solidariteit in ons systeem ook in de toekomst een duurzaam karakter te geven.
(...) Met betrekking tot geneesmiddelenprijzen ben ik mij zeer bewust van het belang van de vraag van de generische sector om voorspelbaarheid en stabiliteit in de markt te bieden. Uiteraard verdient ook vanuit het perspectief van de betaler een stabiele markt met voorspelbare prijzen, en dus voorspelbare budgetten, de voorkeur.
Het percentage goedkoop voorschrijven dat we artsen opleggen, kan geactualiseerd worden, maar dat zal niet voldoende zijn. We moeten ook de dokters positief incentiveren om deze doelstellingen te halen, door onder andere onderbenutte hefbomen in te zetten.
Accreditatie kan zo’n een hefboom zijn om dokters de quota 'goedkope geneesmiddelen' te laten halen. Anderzijds ligt er een voorstel klaar voor het herzien van de tenderwetgeving. Zo gaan we meer marktdynamiek kunnen brengen in de ziekenhuizen, in het bijzonder met betrekking tot het grote aantal biologische geneesmiddelen die hun octrooi zullen verliezen in de komende jaren.
In het kader van de 'EU pharmaceutical strategy' is het plan om eind volgend jaar een voorstel op tafel te leggen voor het herzien van de Europese farmaceutische wetgeving.
(...) Bij de herziening van de Europese farmaceutische wetgeving zal onder meer aandacht gaan naar het vereenvoudigen van de regulatoire procedures, zodat generische geneesmiddelen sneller naar de markt kunnen komen. Zo kunnen we vermijden dat bepaalde beoordelingen moeten worden overgedaan. Grote aandacht zal ook gaan naar het bewerkstelligen van de bevoorradingszekerheid en het vermijden van tekorten. De situatie kan trouwens anders zijn in kleinere lidstaten.
Voor de Europese Unie is het van kapitaal belang dat geneesmiddelen toegankelijk zijn voor iedere Europese onderdaan. Generische geneesmiddelen spelen hier een cruciale rol.
(...) Europa wil de bevoorrading van geneesmiddelen meer 'resilient' maken. Centraal staat hier het concept van 'open strategic autonomy'. Hoe dit begrip precies ingevuld moet worden, weet ik nog niet, maar we moeten in de komende tijd bekijken hoe we het begrip vorm gaan geven.
Twee derde van de API’s worden thans in India en China geproduceerd. Dat was vroeger niet het geval. Europa had hier een toonaangevende rol. Het verschillende wetgevende kader en de voortdurende druk op de prijzen in de verschillende Europese landen liggen hiervan aan de basis.
(...) In de plaats van zich enkel te richten op prijs zou het beleid zich in de toekomst ook moeten concentreren op de bevoorradingszekerheid.
De Covid-pandemie toonde aan dat onze 'supply chain' soms onder extreme druk staat. We moeten hieruit lessen trekken, zodat ook in de toekomst onze sector een cruciale rol kan blijven spelen om geneesmiddelen voor iedereen toegankelijk te houden.
... Op veertien maanden tijd kreeg onze sector drie opeenvolgende prijsdalingen te verwerken. Daar bovenop waren er de maandelijkse en trimestriële herzieningen van de prijslijsten. Onze sector heeft daarom nu op de eerste plaats nood aan stabiliteit.