Eind 2019 besloot de federale regering nieuwe besparingsmaatregelen te nemen in het geneesmiddelenbudget. Het segment van de generische en biosimilaire (‘biosimilar’) geneesmiddelen werd geenszins ontzien. Generische en biosimilar-geneesmiddelen zijn echter van cruciaal belang om de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden voor de patiënt en de overheid.
Gelijktijdig stelde het RIZIV een taskforce samen die moet zorgen voor meer marktdynamiek voor biosimilars (1), door het nemen van gepaste maatregelen. Deze taskforce, die bestaat uit verschillende stakeholders uit de gezondheidszorg, kwam voor het eerst samen op 27 januari 2020. Medaxes koestert alvast hoge verwachtingen van deze taskforce.
De meest recente internationale gegevens bewijzen immers eens te meer dat het hoog tijd is dat biosimilars een hogere en snellere markttoegang krijgen. Door het ongunstige Belgische beleid blijft de toegang voor biosimilaire geneesmiddelen te beperkt, waardoor de meerwaarde ervan voor de patiënt en de ziekteverzekering onderbenut wordt. In tegenstelling tot België zetten andere Europese landen wel volop in op biosimilaire geneesmiddelen.
Medaxes kijkt ernaar uit om met alle betrokkenen uit de sector aan de slag te gaan om van biosimilars in België eindelijk een succesverhaal te maken. Zo moet werk worden gemaakt van de invoering van quota, meer transparante procedures op het niveau van het RIZIV, slimme incentives en een goede opvolging van aanbestedingen in het ziekenhuis.
(1) "Om de lange termijn prijsdynamiek op het biologisch marktsegment te garanderen, is de blijvende aanwezigheid van biosimilaire geneesmiddelen gewenst. Er moet over gewaakt worden dat het biologisch marktsegment voldoende aantrekkelijk blijft om in de toekomst blijvend over biosimilaire geneesmiddelen te beschikken. Enkel en alleen op die manier kan een blijvende prijsdynamiek worden gegarandeerd.
De Ministerraad heeft kennisgenomen van een analyse van het Riziv met betrekking tot de uptake van biosimilars, zowel in de ambulante sector als in de ziekenhuissector.
Hieruit blijkt een grote variatie tussen zorgverleners en ziekenhuizen alsook een zeer beperkte uptake vergeleken met de situatie in het buitenland voor het merendeel van de beschikbare molecules.
In het verlengde van de convenant “Doorstart voor biosimilaire geneesmiddelen in België” die werd afgesloten met alle belanghebbende partijen, wordt een gemengde taskforce (program manager biosimilars, zorgverleners, ziekenhuizen, verzekeringsinstellingen en industrie) opgericht bij het Riziv belast met het onderzoeken en uitwerken van concrete voorstellen en incentives voor het tot stand brengen van een grotere marktdynamiek en het creëren van de nodige ruimte voor innovatieve molecules. Hierbij zullen verschillende maatregelen worden onderzocht die op korte termijn kunnen worden ingevoerd (wetgeving overheidsopdrachten, quota, financiële incentives, informatieve gaps, ...). Deze taskforce dient tegen 28 februari 2020 hierover een eerste rapportering op te maken."