Tijdens de ronde tafel werden verschillende thema’s aangekaart, gaande van het gebruik van kleinere verpakkingen tot de invoering van fractionering in een beperkt aantal gevallen. Hieronder verzamelen we de belangrijkste conclusies van het debat.
Medaxes wenst nogmaals alle aanwezigen te bedanken voor hun enthousiaste medewerking en hoopt dat deze resultaten kunnen bijdragen aan een beter gebruik van geneesmiddelen.
[1] APB, FAGG, FOD Economie, FOD Volksgezondheid, Mevr. Nawal Farih (Parlementslid voor CD&V), NVSM, SSMG & Test-Aankoop. Het Antigifcentrum en het Vlaams Patiëntenplatform dienden achteraf ook nog hun opmerkingen mee.
In een aantal gevallen zou de 'range' aan verpakkingen die op de markt zijn aangepast moeten kunnen worden. Een bijgestelde prijszetting voor bijkomende verpakkingen mag geen taboe zijn, maar moet verantwoord worden. Het komt aan de arts en de apotheker toe om de juiste verpakking voor te schrijven respectievelijk af te leveren en, desgevallend in onderling overleg, een correct gebruik van de geneesmiddelen door de patiënt te monitoren en bij te sturen.
Elke actor (bv. overheid – industrie – arts – apotheker – patiënt – ziekenfonds – patiëntenvereniging) heeft zijn verantwoordelijkheid als het aankomt op het verstrekken van informatie over het goed gebruik van geneesmiddelen.
Medical shopping is een belangrijke oorzaak van het verkeerd gebruik van geneesmiddelen; het kan echter enkel worden tegengegaan indien alle betrokken actoren samenwerken. Het delen van de bestaande informatie (medisch dossier/gedeeld farmaceutisch dossier) van de patiënt is in deze essentieel, binnen de grenzen van de privacywetgeving.
Fractioneren kan theoretisch in overweging genomen worden voor een beperkt aantal geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld bepaalde antibiotica. In de praktijk echter zijn er belangrijke beperkende voorwaarden aan verbonden, zoals het behoud van de kwaliteit van het geneesmiddel, de traceerbaarheid, en een goede informatiedoorstroming naar de patiënt; tegelijk moeten medicatiefouten vermeden worden. Daarnaast bestaat er een grote bezorgdheid dat een afwijkende of onvoldoende duidelijke etikettering bij het fractioneren zou kunnen leiden tot een verhoging van het verkeerd gebruik.
De patiënt moet op een begrijpbare manier op de hoogte worden gesteld over het goed gebruik van het geneesmiddel. Deze informatie moet op een zo laagdrempelig mogelijke manier aan hem/haar worden overgemaakt. Het digitaal beschikbaar maken van de bijsluiter kan een toegevoegde waarde betekenen. Onder stakeholders is er echter geen consensus inzake het gebruiken van de e-leaflet als exclusieve informatiebron voor de patiënt en HCP.