Het duidingsprogramma Terzake (VRT Canvas) bracht de kwestie van aanhoudende geneesmiddelentekorten in België onder de aandacht naar aanleiding van een recente bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform. In de ogen van de publieke opinie wordt vaak de industrie als schuldige aangewezen, maar de situatie is complexer dan dat.
Medaxes, vertegenwoordiger van de off-patentgeneesmiddelenindustrie, deelt de zorgen over geneesmiddelentekorten en roept samen met de overheid en andere belanghebbenden op om een duurzame en competitieve markt voor geneesmiddelen in België te realiseren, waarbij de beschikbaarheid van betaalbare en effectieve basisgeneesmiddelen wordt gegarandeerd. Onze bestaansreden bestaat erin om geneesmiddelen te leveren aan de Belgische patiënt, dus ook wij willen een duurzame belevering van geneesmiddelen aan de Belgische patiënten.
We hebben deze problematiek al geruime tijd bij de overheid onder de aandacht gebracht en bieden zowel korte- als langetermijnoplossingen aan. Ondanks dat er structurele oplossingen in ontwikkeling zijn, laten ze te lang op zich wachten, vaak als gevolg van een scheefgetrokken maatschappelijke visie op de waarde van geneesmiddelen. Het feit dat bedrijven vandaag de dag minder dan 2 euro per verpakking van het RIZIV ontvangen voor maar liefst 128 geneesmiddelen, waarvan sommige maandenlang worden gebruikt, is zorgwekkend.
Het Europese investeringsklimaat botst met de sterke neerwaartse druk op geneesmiddelenprijzen. De stijgende loon- en energiekosten binnen de EU maken productie binnen de EU minder rendabel, waardoor sommige geneesmiddelen niet meer op de markt worden gebracht.
De frequente prijsdalingen die door de overheid worden opgelegd, resulteren in prijserosie van off-patent geneesmiddelen. Dit maakt het voor sommige geneesmiddelen niet langer rendabel om te produceren en beschikbaar te stellen aan patiënten.
In Europa zijn situaties ontstaan waarin geneesmiddelen vanuit landen met lagere prijzen worden doorverkocht naar landen met hogere prijzen. Hoewel het contigenteringssysteem dit probleem tracht op te lossen, blijkt het in de praktijk lastig om voldoende voorraad te waarborgen bij exportlekken, gezien de complexiteit en duur van productieprocessen, evenals de strenge eisen voor veiligheid en kwaliteit.
Medaxes roept alle belanghebbende partijen op om de dialoog aan te gaan. We zijn ervan overtuigd dat een gezamenlijke aanpak zal leiden tot duurzame oplossingen voor zowel huidige als toekomstige patiënten.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat Belgische patiënten blijvend toegang krijgen tot basisgeneesmiddelen en de zorg krijgen die ze verdienen.
Contact: Katrien Hermans via 0472406717 of katrien.hermans@medaxes.be