Wat u moet weten om de cijfers correct te kunnen interpreteren
Vandaag hield betransparent.be z’n jaarlijkse persconferentie over het transparant maken van samenwerkingen - meestal omschreven als waardetransferts -tussen de healthcare industrie en de healthcare professionals en organisaties én patiëntenorganisaties. Dit gebeurde voor het eerst onder het nieuwe wettelijke kader van de sunshine act. Hierbij moeten voor het eerst ook patiëntenorganisaties bekend maken van welke bedrijven zij middelen aangereikt krijgen om hun activiteiten te financieren. Ook voor artsen worden voortaan alle gegevens op naam bekend gemaakt. Iedereen kan dit online consulteren op betransparent.be.
Het is een goede zaak dat die transparantie er komt. Meer dan 200 miljoen € aan waardetransferts is maatschappelijk relevant.
Toch wil Medaxes hier enkele aandachtspunten bij plaatsen.
Aanbestedingen in ziekenhuizen
Vanuit Medaxes stellen we vast dat specifiek in ziekenhuizen die openbare aanbestedingen moeten organiseren in hun lastenboeken vaak vragen naar extra services vanwege het farma-bedrijf. Die extra’s verwijzen bijvoorbeeld naar opleidingen maar soms ook naar klinische studies. Medaxes vraagt dat hier van overheidswege een aantal zaken verduidelijkt worden. Meer bepaald omdat de geneesmiddelenwet en de wetgeving op aanbestedingen een aantal beperkingen instellen. Grijze zones moeten maximaal vermeden worden, zodat de markt optimaal kan werken.
Goodwill relatie
Ook de goodwill die de waardetransferts creëren tussen arts, patiëntenorganisaties en bepaalde farmabedrijven weegt mee op de beslissingen inzake opstellen van lastenboeken, standpunten en de beslissingen daarbinnen. Ziekenhuizen verkiezen soms de relatie te behouden met het sponsorende farma-bedrijf dan te kiezen voor de beste prijs/kwaliteit-verhouding voor de ziekteverzekering. Het was niet toevallig dat de gewezen algemeen directeur van Zorgnet-Icuro bij de laatste voorstelling van de financiële resultaten van de ziekenhuizen (Maha-studie) ronduit aangaf dat ziekenhuizen de aankoop van geneesmiddelen nodig hebben om de rekeningen uit het rood te houden. Ook het KCE kwam in zijn rapport over biosimilars tot gelijkaardige vaststellingen.
2 aanbevelingen voor het transparantieregister
Om hier aan te verhelpen wil Medaxes alvast 2 zaken scherper. Ten eerste mag het transparantieregister wel wat flexibeler zijn in het presenteren van resultaten. De zoekmotor mag een grotere functionaliteit krijgen. Ten tweede mag ook inzake R&D de graad van detail hoger. Nu mag een bedrijf resultaten aggregeren. In farma-land bestaat een Europese databank inzake Clinical trials, met detail waar studies lopen. Waarom combineren we de databanken niet, zodat we een beter zicht hebben op de waardetransferts? Overigens bepaalt het Toekomstpact dat in 2015 met de farma-industrie afgesloten werd, dat wanneer zich meerdere opties aandienen, de sector steeds moet kiezen voor dié optie die de meeste waarborgen op transparantie biedt.
Pieter Boudrez
Public affairs director
0477836907