Biosimilaire geneesmiddelen en België, het blijft nu al vele jaren een ongelukkig huwelijk. Veel aankondigingen om er iets aan te doen, bereikten niet het verhoopte resultaat. Nochtans is het potentieel voor de patiënt, de voorschrijvende artsen en nog niet in het minst voor de ziekteverzekering gigantisch. Zo leverden biosimilars de voorbije jaren voor 350 miljoen€ aan besparingen op in onze ziekteverzekering. Ze maakten doorgaans dure biologische behandelingen toegankelijker voor vele patiënten. Deze automatische besparingen door wettelijke prijsdalingen vertaalden zich echter nog niet in een doorbraak in het gebruik van biosimilars in België; dit alles 15 jaar na de introductie van biosimilars in Europa. Net daarom organiseert Medaxes vandaag een webinar over het thema om op zoek te gaan naar antwoorden en oplossingen.
Pieter Boudrez, director public affairs van Medaxes verklaart: “Ondanks veelbelovende woorden en enkele pogingen in het verleden via ministeriële omzendbrieven om ziekenhuizen aan te zetten tot het uitschrijven van lastenboeken en een incentive voor voorschrijvers – intussen alweer afgevoerd – blijft de doorbraak uit. De duurzaamheid van de sector en bijgevolg ook van de ziekteverzekering staat onder zware druk intussen. Het is 5 voor 12!”
TIJDLIJN |
“België kenmerkt zich door later, minder en trager in te zetten op biosimilars”
Joris Van Assche, managing director Medaxes, herhaalt de bepalingen van het regeerakkoord: “Het regeerakkoord geeft aan dat meer biosimilars gebruikt moeten worden in België. Zo kunnen biosimilaire geneesmiddelenbedrijven hun rol uitdrukkelijker spelen voor de patiënt.”
Pieter Boudrez zet dit kracht bij: “Ter gelegenheid van deze biosimilar medicines day roepen we minister Vandenbroucke op snel werk te maken van het activeren van deze cruciale sector. We zijn dan ook uitermate verheugd dat de beleidscel van de minister acties aankondigt tijdens dit webinar. Ook op heel korte termijn komen er al initiatieven. Dat is hoopgevend.”